Home » #SheDecides: op één jaar tijd een enorme impact

#SheDecides: op één jaar tijd een enorme impact

#SheDecides: op één jaar tijd een enorme impact

8 maart 2018

8 maart 2018
n.a.v. Internationale Vrouwendag

Op 8 maart 2018, Internationale Vrouwendag, stellen de Liberale Vrouwen vast dat de vrouwenzaak nog nooit zo hip en alomtegenwoordig in de media is geweest. Zo beseffen we echt wel weer dat vrouwenrechten nog niet voor iedereen noch overal ‘in de sacoche’ zijn. Het afgelopen jaar is er heel wat oud leed naar boven gekomen.

Dat er nu veel buzz is, zal dus de zaak eindelijk met grote sprongen vooruithelpen, zou je denken,” stelt voorzitter Aviva Dierckx.

Helaas stellen wij ook vast dat er vooral veel aandacht gaat naar ‘details’ als het gaat over de losse draadjes instoppen van wat er nog niet goed geregeld is voor vrouwen, en minder naar het garanderen van basisrechten en het aanpakken van grove onrechtvaardigheid. En nog een klein minpuntje: het gaat héél vaak om woorden en hashtags, minder om concrete daden die het leven van vrouwen verbeteren.”

Als een lichtend baken staat daartussen het project #SheDecides dat op één jaar tijd een zeer concrete speler is geworden op het wereldwijde toneel van de strijd voor vrouwenrechten.

Het begon met Trump, die net als àlle republikeinse presidenten sinds Reagan – en wat daarna door elke Democratische president opnieuw ongedaan gemaakt wordt – een handtekening plaatste om geldelijke steun aan projecten die abortus toepassen of er informatie over geven uit te sluiten. Maar het decreet van Trump gaat verder dan familieplanning in de VS maar heeft het ook over ‘alle globale gezondheidsassistentie aangeboden door alle departementen en agentschappen’. Hierdoor dreigde zo’n 600 miljoen dollar per jaar weg te vallen aan hulp voor vrouwen in ontwikkelingslanden.

Geen enkele ngo werkzaam in het domein van de reproductieve en seksuele gezondheid zou nog een cent zien voor andere gezondheidsondersteuning zoals prenatale zorg, strijd tegen gynaecologische kankers, preventie en behandeling van seksueel overdraagbare ziektes zoals HIV, tuberculose, malaria, zika, en het vermijden van kinder- en moedersterfte bij ongewilde zwangerschap. Meisjes en vrouwen overal ter wereld worden daarmee bedreigd in hun recht op reproductieve en seksuele gezondheid, en daardoor ook in hun hele doen en laten.

Er werd veel geprotesteerd en gesensibiliseerd hierover. Ook wij, Liberale Vrouwen, hebben mee roze Pussyhats gebreid, artikels geschreven en betoogd om deze beslissing aan te klagen.

#SheDecides, zo veel meer dan een hashtag

En toen waren er eens een Nederlandse en een Belg die misschien niet kunnen breien, maar die wel een actie opgezet hebben met een concrete impact. Dat waren de Nederlandse en Belgische ministers voor ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen (PvdA) en Alexander De Croo (Open Vld).

She Decides is begonnen als een fondsencampagne om in te halen wat door Trump met één pennentrek werd uitgeveegd, maar intussen is het veel meer geworden: een  forum over vrouwenrechten, een incubator om wetten en regels te veranderen en er blijvend voor te zorgen dat er geld binnenkomt om de reproductieve gezondheidszorg te verlenen die meisjes en vrouwen verdienen.

Op één jaar tijd zamelde #SheDecides zo’n 400 miljoen euro in. Op één jaar tijd is #SheDecides van de 2 stichtende landen, Nederland en België, opgeklommen naar 60 toegetreden landen. Op enkele maanden na de aanvang van #SheDecides was er al een internationale conferentie (in België) geweest, en die motor is intussen niét stilgevallen. Op één jaar tijd is #SheDecides er in geslaagd om landen te overtuigen dat ze kunnen bijdragen aan het halen van hun eigen Duurzame ontwikkelingsdoelen door resoluut de kaart van vrouwenrechten te trekken. Eén jaar na datum brengt Alexander De Croo bezoeken aan onder andere Senegal mét de boodschap van #SheDecides: de impact van één Amerikaanse handtekening op wereldwijde familyplanning en gezondheidszorgen inperken, maar ook een toekomst voor vrouwen en meisjes waarin ze zelf beslissen over alle aspecten van hun leven.

Op deze Internationale Vrouwendag 8 maart willen wij als Liberale Vrouwen geen ‘officiële feestdag voor vrouwen’ vieren, schuiven we ook even ons eigen glazen plafond aan de kant, en vragen samen mét Alexander De Croo uw steun voor #SheDecides.

Wij ondertekenden als organisatie het Manifesto van She Decides (https://www.shedecides.com/the-manifesto) en roepen al onze leden, sympathisanten en bevriende organisaties op om hetzelfde te doen!