Home » Wees een held, STOP het geweld!

Wees een held, STOP het geweld!

Wees een held, STOP het geweld!

7 november 2024

1 op 3 Belgische vrouwen was ooit slachtoffer van partnergeweld. Partnergeweld is het geweld tussen partner of ex-partners. Ook mannen zijn slachtoffer van partnergeweld. Dit gaat niet enkel om fysiek partnergeweld, maar er is ook seksueel, psychisch en economisch partnergeweld.

Iedereen kent in de omgeving wel iemand die hiermee geconfronteerd wordt. Jammer genoeg wordt partnergeweld maar al te vaak gezien als een privé-probleem waarmee je je best niet kan moeien. Nochtans kan je levens redden als je durft in te grijpen.

Maar hoe begin je aan zoiets? Wij geven je hierbij graag een aantal tips hoe je hiermee moet omgaan.

1. Laat weten dat je er bent

Luister zonder te oordelen. Hoe ver je gaat in het bieden van ondersteuning hangt natuurlijk af van hoe sterk jullie band is. Als het om een goede vriend (in) of familielid gaat kan je bijvoorbeeld aanbieden om de kinderen even op te vangen en kan je sneller ingrijpen en doorsturen naar professionele hulpverlening. Wees geduldig. Niet iedereen is meteen klaar om de stap te zetten. Je zal de boodschap vaak moeten herhalen. Ook als het gaat om iemand die verder van je af staat hoef je niet bang te zijn hen door te verwijzen naar de sociale politie, een CAW in de buurt of te bellen naar 1712.

2. Verwijs door naar deze professionele hulpverlening

Je bent zelf geen hulpverlener dus verdere begeleiding is jouw taak niet. Het initiatief om hulp in te schakelen, komt best van het slachtoffer zelf. Hierbij loont geduld: blijf herhalen dat zij of hij terechtkan bij professionele hulpverleners op het nummer 1712 voor een telefonisch gesprek of rechtstreeks bij een CAW in de buurt of bij de sociale politie van je lokale politie. Daar krijgt het slachtoffer begeleiding en – als dat nodig is – tijdelijke opvang in een vluchthuis. Ook de gewelddadige partner kan trouwens eventueel terecht bij een CAW voor begeleiding.

3. Dring je mening over de gewelddadige partner niet op

Geef duidelijk aan dat geweld tegen partner en kinderen niet kan. Maar dring je mening over de relatie en de gewelddadige partner niet op (bv. je moet weggaan, je moet aangifte doen, …). Want dat werkt averechts: slachtoffers sluiten zich dan af voor jou. Ze moeten zélf die stap zetten naar hulpverlening, als ze er klaar voor zijn. Bovendien is er in sommige andere relaties bij beide partijen sprake van geweld: in dat geval is het niet meer zo duidelijk wie er slachtoffer is en wie de dader.

4. Wees discreet en minimaliseer niet

Je kan afspreken dat je niets doorvertelt aan buren en familie maar je mag het slachtoffer zeker aanmoedigen om hulp te zoeken. Daarnaast helpt het ook niet om het probleem te minimaliseren (het zal wel beteren) of te doen alsof er niets aan de hand is. Want dat laatste zorgt ervoor dat het slachtoffer zijn of haar verhaal niet bij jou zal doen.

5. Noodgeval? Bel de politie!

Bij gevaar of dringende nood bel je de politie: je kan hen dag en nacht bereiken op het nummer 101. En als het slachtoffer gewond is, bel je uiteraard een ambulance op het nummer 112. Weet ook dat de betrokkene altijd aangifte mag doen bij de politie en zeg eventueel dat je bereid zou zijn om te getuigen indien nodig.

(deze tips komen van het CAW)

Ben je getuige van partnergeweld? #weesdaneenheldenstophetgeweld

Ben je zelf slachtoffer van partnergeweld? Of het nu fysiek, psychisch, seksueel of economisch geweld is, iedereen heeft recht op een veilige haven. Als je jezelf thuis niet langer veilig kan voelen, zoek dan zo snel mogelijk hulp.

Wij begrijpen dat de stap naar de professionele hulpverlening of politie soms heel groot is. Maar in veel gevallen gaat het om situationeel partnergeweld. Wat wil zeggen dat het partnergeweld voorvalt als de partner dronken is, of onder invloed is van drugs of als het conflict hoog oploopt. In dit geval kan de hulpverlening beide partners begeleiden en een verandering in het gedrag bewerkstelligen als beide partners daartoe bereid zijn.

Als het gaat om instrumenteel partnergeweld dan komt het geweld structureel voor en wordt geweld gebruikt om de andere te domineren. Vaak worstelt de dader met een psychische stoornis en/of verslaving. Bij deze vorm van partnergeweld is er iets ernstig mis en moet de hulpverlening/politie zo snel mogelijk ingeschakeld worden.

Is de stap naar hulpverlening voor jou nog te groot? Probeer dan iemand in vertrouwen te nemen. Een vriendin, familielid, buur,… die je vertrouwt kan je helpen gewoon al door te luisteren.

Een van de tactieken bij instrumenteel geweld is het isoleren en controleren van het slachtoffer. Dus het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je bij niemand terecht kan.

Kom dan naar een activiteit van VVVuur bij jou in de buurt en wij zullen de vriendin zijn die je nodig hebt en je het luisterend oor bieden.

Je bent niet alleen. Lees ook zeker de getuigenissen op onze website en neem ook eens een kijkje op Vertered Vernederd. Vertederd vernederd is een campagne van Beweging Tegen Geweld – vzw Zijn