Al een lange weg
samen afgelegd.

Onze visie en missie

MAATSCHAPPELIJK ENGAGEMENT

VVVuur zijn ondernemende & creatieve vrouwen die een maatschappelijk engagement opnemen vanuit de liberale grondwaarden: vrijheid, gelijkheid en solidariteit.

VROUWENEMANCIPATIE

We hanteren vrouwenemancipatie & sensibilisering om een vrije, gelijke en duurzame toekomst te bereiken.

UITDAGEN VAN DE STATUS QUO

We kijken met een open & kritische blik naar onze maatschappij en dagen de status quo uit. We nemen onze verantwoordelijkheid op in de strijd tegen alle vormen van discriminatie.

52 jaar: stilstaan is achteruitgaan

De wereld, de samenleving is veranderd, net als het feminisme. Ook al werken we nog steeds vanuit de liberale grondwaarden, ook de Liberale Vrouwen zijn veranderd.

“Mary Wollstonecraft, die, samen met Olympe de Gouges, één van de eerste actoren was van het protofeminisme, zei dat niets zo lastig en pijnlijk is voor de mens als een plotse en grote verandering. Kunnen we haar ongelijk geven? Iedereen heeft in zijn of haar leven al vele momenten van verandering meegemaakt, sommige goed, sommige minder goed.

Verandering strookt vaak niet met onze natuur. De mens heeft graag stabiliteit, veiligheid en continuïteit. Toch mocht er na 52 jaar iets veranderen als we klaar willen zijn voor de volgende 52 jaar.

“De 21e eeuw met haar snelle maatschappelijke veranderingen en ontzuiling moet ons aan het denken zetten. Waar gaan wij naartoe met onze vereniging. Wat is onze taak en rol binnen deze veranderende samenleving? We hebben de laatste tijd achter de schermen hard gewerkt. Hoe moeilijk en onzeker verandering ook kan zijn, zijn we ervan overtuigd dat we soms de sprong moeten maken. Een sprong in het onbekende maar wel een sprong vooruit en niet gewoon een sprong in het diepe.”

Kerncijfers

9.471

Leden

300

Vlaamse gemeentes

52

jarig bestaan

Tess Minnens – Voorzitter

Meer vrouw, meer vrijheid is ons motto.

Het management team

Alexandra Roumans
Chief Firestarter
alexandra.roumans@vvvuur.be

Wij maken vuur

Rebecca Lesaffer
Vuurspuwer
Inhoudelijk adviseur opleiding & vorming
rebecca.lesaffer@vvvuur.be

Pascale De Visscher
Vuurversterker
Administratie
pascale.de.visscher@vvvuur.be

Vicky Van Hyfte
Vlammenwerper
Inhoudelijk adviseur beleidsplanning & inclusie
vickyvanhyfte@vvvuur.be

Kris Asscherickx
Brandblusser
Logistiek
kris.asscherickx@vvvuur.be

Vul jij onze ledengroep aan?
Vul jij onze ledengroep aan?
Ikwillidworden@vvvuur.be

Onze geschiedenis

Oprichting

In 1972 werden wij opgericht als “Socio-Culturele Vereniging van Vlaamse Liberale Vrouwen”, kortweg SCVVLV met Simone Claes – Van Waes als voorzitter.

Erkenning & subsidiëring

In 1975 werden wij officieel erkend als nationale koepel die aan sociaal – cultureel volwassenenwerk doet. De nationale koepel stelde zich tot doel om alle lokale groeperingen van liberale vrouwen die vooral aan sociaal en cultureel werk doen, te verenigen en te ondersteunen.

Viering 10de Algemene Vergadering

In 1984, 10 jaar na de allereerste Algemene vergadering in 1974 werd beslist om enkel nog de verkorte versie “Liberale Vrouwen” te gebruiken. Later kwam daar de baseline “meer vrijheid, meer vrouw” bij.

Overdracht voorzitterschap

In 2006 geeft onze “stichter – moeder” na 34 jaar het voorzitterschap over aan Aviva Dierckx. In 2018 wordt zij opgevolgd door huidig voorzitter, Khadija Zamouri.

Nieuw logo, nieuwe huisstijl, nieuwe naam

De zoektocht naar ons DNA, onze identiteit resulteerde in een nieuwe naam, een nieuw logo, een nieuwe baseline, een nieuwe huisstijl.

Onze nieuwe look

Wij willen alle liberale vrouwen eren. Hun passie, hun geestdrift, hun kracht maar ook hun altruïsme en filantropie. Onze naam verwijst naar die jarenlange strijd voor meer vrijheid én meer vrouw.

KLEURGEBRUIK

Onze nieuwe kleuren zijn verschillende tinten van blauw. Dit verwijst naar de verschillende kamers van het liberalisme. Net zoals onze baseline hiernaar blijft verwijzen. Ook na ons 50-jarig jubileum blijven we verder werken rond onze grondwaarden: vrijheid, gelijkheid, solidariteit.

HET LOGO

Ons logo verwijst naar ons jarenlang streven naar gelijkheid door het gelijkheidsteken waar jammer genoeg nog steeds een deuk in zit. In het logo zit tevens een vogel verwerkt, hét symbool voor de vrijheid die voor ons het hoogste goed is. Daarnaast zien we ook een opengeslagen boek, een verwijzing naar onze wortels, de strijd voor kwaliteitsvol onderwijs.

Vrijheid

Gelijkheid

Voor iedereen

Vvvuur vandaag

Meer weten over het DNA van de liberale vrouw en haar protagonisten? In het najaar kan je er alles over lezen in ons boek “vrouw, vrijheid, vuur”. Schrijf je alvast in op onze bestellijst en ontvang je exemplaar van zodra het van de drukpers is gerold.