Home » Aviva’s Column: In de sacoche

Aviva’s Column: In de sacoche

Aviva’s Column: In de sacoche

26 februari 2018

Voor een vrouw is een handtas geen luxe. Het is een noodzaak. Wij begrijpen echt niet hoe het mogelijk is het huis uit te gaan zonder. Wij begrijpen evenmin hoe het komt dat mannen àlles wat ze nodig hebben in een (weliswaar bolstaande) portefeuille gepropt krijgen. Bij nader inzien kan dat laatste wèl enigszins verklaard worden, want de meeste mannen bewegen zich door het leven in gezelschap van moeder, eega, zusje of vriendin waaraan ze kunnen vragen : “wil jij dit eens efkes in je handtas voor me meenemen?”. De anderen schaffen zich na verloop van tijd toch zo’n mannen-sacoche aan. En de jongere generatie heeft een rugzak, dat is allemaal door die laptop en die tablet gekomen uiteraard.

Dus, hoewel een handtas op zich geen luxe is, bestaan er daarentegen wèl luxe-handtassen. Lees: handtassen die een normaal maandloon kosten, of zelfs meer. Méér dan een Delvaux. Iconische handtassen. Handtassen genoemd naar koninginnen en filmsterren. Handtasmerken van grote ontwerpers. Handtassen die jij en ik normaal enkel in de ‘Turkse’ versie kennen, als je begrijpt wat ik bedoel.

Toch komt ook dit soort luxe, de echte versie dus, binnen bereik van jouw en mijn normale budget indien we ze zouden huren. Voor een speciale gelegenheid. Zoals je ook een limousine zou huren voor een speciale gelegenheid. Of gewoon om je ook eventjes ‘luxueus’ te voelen. Een Louis Vuitton, Prada of een Gucci-tas? De hipste designermodellen kan je tegenwoordig online huren. Voor een week, veertien dagen, voor een maand. Of met een jaarabonnement, waar je af en toe een ander model hebt. Een bijpassende zonnebril is ook mogelijk.

En ik dènk dat ik weet hoe ik de dames kan herkennen die met een gehuurde sacoche rondlopen. Zij zetten die handtas niét, zoals wij allemaal, naast ons op de grond of onder tafel. Zij zetten die gehuurde Vuitton of Gucci ostentatief OP tafel. Want hij moet zonder een krasje terug ingeleverd worden.

Als we zeggen “het is in de sacoche”, dat betekent dat: het is klaar, het is gelukt, het is geregeld. Heet heel gewone Vlaamse uitdrukking, die onze Nederlandse vrienden misschien niet zullen begrijpen, maar kom. In het Engels zegt men trouwens “it’s in the bag”, met dezelfde betekenis. Heel gewone uitdrukking, hoe vaak heb je die al niet gebruikt? Ik alvast vaak.
Een aantal jaren geleden werd zelfs een Vrouwendag in het teken gesteld van “het is nog niét de sacoche”, alle vrouwenrechten zijn nog niet bereikt, met een grappige tekening van cartooniste Nicole Van Goethem.

Nu heb ik een vriendin die psychoanalyste is. Freud en zo. Zij vertelt dat de vrouwelijke handtas in de psychoanalyse symbool staat voor de vrouwelijke organen. Heel on-respectvol vind ik dat. Voor beiden: de organen en de sacoche.
Maar àls het zo is, levert het natuurlijk wel de verklaring waarom vrouwen de handtas echt als privédomein beschouwen en niet willen dat iedereen er zomaar in rommelt.

En àls dat zo is, is dan ook de uitdrukking “het is in de sacoche” minder onschuldig dan ze lijkt, is ze integendeel misschien seksueel geladen? Een eigenlijk vrouwonvriendelijke uitdrukking uitgevonden door mannen, die nog steeds betekent het is klaar, het is gelukt, het is geregeld, maar dan met de onderliggende seksuele betekenis: ik heb ‘gemogen’ bij die madame, ik heb ‘m in haar ‘sacoche’ mogen steken. Oeps, gaan we nog ooit in volle onschuld dit gezegde bezigen ?

Let wel, deze conversatie had lachend plaats, en bij het nuttigen van enkele cocktails. Maar toch. ..
En toen begonnen we over het woord cocktails…

Aviva Dierckx