Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ouderen, meer dan een grijze massa?

15 november 2022 @ 13:00 - 16:30

Ouderen, meer dan een grijze massa?

18 oktober 2022

Vief en VVVUUR nodigen je uit voor een studienamiddag rond gender en diversiteit op leeftijd

Te vaak worden mensen vanaf een bepaalde leeftijd gezien als één blok, één grijze massa. Om in te gaan tegen de clichématige benadering van ouderen lanceerde Vief de beeldcampagne denkFOUD. Tijdens deze campagne wordt elke maand een stereotiepe denkfout aan de kaak gesteld. We gaan hierbij ook de aandacht richten op de diversiteit van ouderen. We richten onze blik op het verschil in ervaringen, ideeën, gender, seksuele geaardheid en etnische achtergrond. 

Vrouwen op leeftijd vormen een bijzondere groep. Onzichtbaarder dan hun mannelijke leeftijdsgenoten bevinden ze zich op het kruispunt tussen seksisme en ageisme. Vief en VVVUUR willen hierop de aandacht richten met een studienamiddag op dinsdag 15 november 2022.

Wil je ontdekken hoe? Kom dan zeker luisteren naar onze interessante gasten. Na een korte introductie zullen twee sprekers het woord nemen, nl. gerontologe Christel Geerts en activiste voor LGBTQI+ rechten Maggy Doumen. Christel Geerts zal dieper ingaan op het fenomeen “ageisme” en hoe beeldvorming en gender daar een rol in spelen. Maggy Doumen maakt deel uit van de Rainbow Ambassadors, een vereniging die LGBTQI+ senioren een gezicht en een stem willen geven. Zij zal dieper ingaan op haar ervaring als LGBTQI+ oudere. Daarna volgt er een panelgesprek over de diversiteit van 65-plussers en de ervaring als oudere (vrouw) in deze maatschappij gemodereerd door Aviva Dierckx.

Programma

13u: ontvangst
13u30: Verwelkoming door voorzitters Gilbert Raymaekers en Khadija Zamouri, gevolgd door een inleiding van Sara Motoi, stafmedewerker beeldvorming en participatie Vief vzw
13u45: Voordracht door Christel Geerts, gerontologe (VUB): “Vrouwen worden oud, mannen gedistingeerd?”
14u15: Getuigenis door Maggy Doumen over het leven als LGBTQI+ oudere
14u45: Panelgesprek met Maggy Doumen, Christel Geerts en Khadija Zamouri gemodereerd door Aviva Dierckx
15u45: Nabespreking met een drankje

Het einde is voorzien rond 16u30.

Praktisch

Toegangsprijs: gratis
Informatie en inschrijven: Je kan inschrijven via het online formulier, per mail naar info@vief.be of telefonisch op het nummer 02/538 5905 voor 11 november 2022.

Gegevens

Datum:
15 november 2022
Tijd:
13:00 - 16:30

Organisator

VVVUUR
E-mail:
info@vvvuur.be
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Liberas – Gent
Kramersplein 23
Gent, Oost-Vlaanderen 9000 België
+ Google Maps