Home » Zij verdient een compliment!

Zij verdient een compliment!

Zij verdient een compliment!

1 maart 2022

Op 1 maart is het complimentendag, een dag waarop iedereen een extra complimentje verdient. Socio-culturele organisaties Liberale Vrouwen en Vief vragen op deze dag extra aandacht voor oudere vrouwen met hun initiatief zij verdient een compliment. Met een reeks portretfoto’s van verschillende dames die zich naturel lieten fotograferen willen beide organisaties de nadruk leggen op de schoonheid van levenservaring.

Levenservaring als beautyfilter

Met deze actie vragen de organisaties extra aandacht voor de net iets oudere vrouw. “We zien nog te vaak dat zij als ‘oud en versleten’ worden bestempeld zodra er zich tekenen van veroudering zoals rimpels voordoen. Daar moeten we echt van af, want je kan er nu eenmaal geen 20 uitzien als je 60 bent”, zo zegt voorzitter van de Liberale Vrouwen Khadija Zamouri. “We betreuren dat enorm, want het is vaak net je levenservaring die je mooier maakt”.

Daarom willen Vief en Liberale Vrouwen met deze campagne dus de nadruk leggen op de schoonheid van leeftijd. “We hopen met deze foto’s aan te tonen dat iedereen, ongeacht zijn/haar leeftijd een compliment verdient”, zo vult Karolien Favoreel, stafmedewerker beeldvorming bij Vief, aan. “Het is mooi dat deze dames in de picture wouden staanOp deze manier geven ze een sterk signaal naar de wereld: schoonheid is er altijd en overal”.

Lorie Goethals

Marianne Jo

Iris Van Riet

Mieke Himpe

Marianne De Mol

Anita Bullens

Rolmodellen

Beide organisaties hopen hierbij dat de geportretteerden kunnen worden aanzien als rolmodellen, want het is nog veel te vaak dat, zeker iets oudere vrouwen, moeten voldoen aan onrealistische schoonheidsidealen. Reclame speelt hierin een grote rol. Oudere dames alleen gebruiken in reclame voor anti-ageing crèmes en hen zo nog eens met de neus op de feiten drukken dat ouderdom iets is waar ze tegen moeten vechten, zien de organisaties liever anders. “Laten we vooral focussen op de positieve punten die veroudering met zich meebrengt, in plaats van altijd te focussen op het negatieve”, zo zegt Karolien Favoreel. “Met deze campagne hopen we alvast net dat te doen, hopelijk volgen velen ons voorbeeld!”, besluit Khadija Zamouri.