Home » Vriendelijkheid: dé beste filter! #ProudofLotte

Vriendelijkheid: dé beste filter! #ProudofLotte

Vriendelijkheid: dé beste filter! #ProudofLotte

9 december 2021

Lotte Van Wezemael (Seksuolotte voor de vrienden) neemt deel aan Dancing with the Stars. Lotte, een intelligente en knappe vrouw die ook nog eens kan dansen (haar scores liegen er niet om). Je moet het maar durven, jezelf zo in de spotlights zetten en deelnemen aan een fysiek, mentaal en technisch zware wedstrijd waarbij je de kans loopt afgekraakt te worden als je niet optimaal presteert. Voor Lotte is dat geen probleem, ze straalt zelfzekerheid uit en is daarmee een perfect rolmodel voor meisjes en vrouwen. Als je je inzet en ervoor gaat kan je alles bereiken.

Lotte werd niet afgekraakt voor haar prestaties op de dansvloer, maar ze werd wel overspoeld met negatieve commentaren omwille van haar uiterlijk. Ze is immers niet superslank en in die strakke kleren op de dansvloer valt het natuurlijk op als je wat meer kilo’s meesleurt dan de gemiddelde danser. Wij zien het probleem niet en met ons gelukkig vele anderen. Wij zijn blij dat Lotte over de dansvloer dwarrelt met haar paar kilootjes extra. Want gaan we nu eens eerlijk zijn? Is ze echt te dik? Wie bepaalt de schoonheidsnorm qua gewicht? De enige echte norm is je goed voelen. Als je gewicht geen belemmering vormt voor je fysieke en mentale gezondheid zou niemand je “te dik” of “een stevige madam” mogen noemen.

Lotte staat gelukkig sterk in haar schoenen en heeft geleerd haar lichaam te aanvaarden zoals het is. Jammer genoeg zijn er heel veel meisjes en vrouwen die zich onzeker voelen over hun lichaam. Bodyshaming maakt mensen kapot. Je voelt je onzeker, wordt verlegen, je schaamt je voor je lichaam, je zit niet lekker meer in je vel en in sommige gevallen leidt dit tot mentale problemen en zelfs eetstoornissen.

Wij zijn allemaal heel verschillend: groot, klein, slank, minder slank, ros, blond, bruin en ga zo maar door. Onze genen zorgen dat we allemaal onze eigen typische kenmerken hebben en dat maakt ons mooi en interessant. Als we allemaal voldeden aan het geldende schoonheidsideaal zou het immers maar saai zijn. Waarom voelen sommigen dan de behoefte om anderen te wijzen op imperfecties? Het is echt niet nodig om tegen iemand die wat zwaarder is te zeggen dat hij/zij op dieet moet. Voor sommige mensen is de strijd om een gezond gewicht te hebben een struggle for life. Elk dieet uitproberen, sporten, vasten, jezelf uithongeren, dingen ontzeggen, de constante confrontatie met die weegschaal, … Jammer genoeg maken die paar kilo’s minder je niet gelukkiger want het is nooit genoeg. Het is niet leuk om niet op restaurant te durven gaan omdat mensen je aanstaren en fluisteren dat je beter een slaatje zou eten. Het plezier van kleren kopen is er snel af als je de winkelbediende hoort zeggen dat je beter een maatje groter zou nemen.

Bodyshaming is niet nieuw. Vroeger kneep onze oma in onze arm en zei “dat je wel goed in het vlees zat”. Het ideaalbeeld dat wordt opgehangen op sociale media is gefotoshopt en gefilterd maar op de reacties zit geen filter. Mensen kijken door een scherm naar de wereld met hun toetsenbord als grootste wapen zonder erbij stil te staan wat ze aanrichten bij het individu achter de foto. We kijken naar de wereld in 2D en vergeten de gevolgen in 3D. We leven niet in een realityshow waar je mensen kunt weg stemmen als ze niet voldoen aan jouw norm van perfectie. De foto’s op sociale media zijn geen personages in een soap, het zijn mensen zoals jij en ik met hun imperfecties, angsten en dromen. Net zoals de mensen achter het toetsenbord trouwens. Voor hen hebben we maar één boodschap: in a world where you can be anything, be kind. Als je niks vriendelijks kan zeggen, zeg dan liever niets.

In deze harde, prestatiegerichte en vaak oppervlakkige tijden voelen velen zich onzeker en niet altijd even lekker in hun vel. En dan is er Lotte, Lotte die haar lichaam aanvaardt. Lotte, die met een paar extra kilo’s toch zweeft. Lotte, die zelfzeker en gelukkig is. Ik hoop dat we vandaag allemaal voor de spiegel kunnen gaan staan en een beetje meer Lotte zijn.

#ProudofLotte #stopbodyshaming

Tags: