#voorjoulucienne: Niet zo verworven als je denkt. Het verhaal van Planned parenthood
7 juni 2017
In New York deel nam Vlaams volksvertegenwoordiger en senator Ann Brusseel deel aan de 61ste VN commissie over vrouwenrechten om er de standpunten van ons land te verdedigen.
Zij maakte van de gelegenheid gebruik om te praten met Chloë Cooney, directeur Global Advocacy van de Planned Parenthood, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor reproductieve en seksuele gezondheidszorg en rechten van vrouwen.
Trump
Op zijn eerste werkdag schrapte president Trump de financiering voor Amerikaanse organisaties die in het buitenland werken rond geboorteplanning en gezondheidszorg voor zwangere vrouwen en jonge moeders, omdàt ze ook werken voor abortus. Daarom vond Ann Brusseel het hoognodig om het recht op familieplanning opnieuw te benadrukken.
“Net omdat de werking van Planned Parenthood vanuit extreem conservatieve hoek – lees vanuit extreemrechtse en katholieke lobbygroepen- steeds vaker in vraag wordt gesteld, moeten we hun werking blijven ondersteunen,” meent Ann Brusseel. “Planned Parenthood onderschrijft het basisrecht van elke vrouw, namelijk het zelf kunnen kiezen of, wanneer en hoeveel kinderen ze wil. We moeten de waarde van dit soort werk en soortgelijke initiatieven benadrukken.”
Blij met onze steun
De dames van Planned Parenthood waren zeer opgetogen met de internationale aandacht en steun voor hun werk. De voorbije jaren werd in staten waar de republikeinen aan de macht zijn, al ferm gesnoeid in programma’s voor geboorteplanning, seksuele voorlichting en perinatale zorg en vandaag stelt men vast dat het aantal tienerzwangerschappen, soa’s en gevallen van HIV er stijgt. De organisatie vreest dat de problemen zich zullen uitbreiden over heel de VSA. Internationale druk op Trump is dus belangrijk en de steun uit ons land wordt warm onthaald.
Ann Brusseel volgt het thema verder op.
She decides
Op federaal niveau heeft Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo al belangrijke acties ondernomen.
Maar ook Vlaanderen kan in zijn partnerlanden in de ontwikkelingssamenwerking steun bieden aan initiatieven die waken over de seksuele en reproductieve rechten en gezondheidszorg.
Voor Ann is en blijft het “een belangrijke prioriteit waar actie nodig is”.