Van gezondheidszorg tot muziekstreaming: blockchain is zoveel meer dan alleen bitcoin
26 februari 2018
Blockchain ziet er erg ingewikkeld uit, maar eigenlijk betekent het dit: Blockchain is een systeem dat authenticatie van transacties mogelijk maakt zonder dat een centrale autoriteit toezicht hoeft te houden. M.a.w een openbaar logboek. Dit is mogelijk omdat iedereen – ongemerkt – alles beheert en bestuurt. ‘Foefelen’ valt meteen op. Elke activiteit op een blockchain word geregistreerd en is onuitwisbaar. Vergelijk het met een oude typmachine; alles wat je schrijf van informatie staat op dat papier en kan niet meer gecorrigeerd worden tenzij je opnieuw begint.
Een meer technische uitleg:
Een blockchain kan worden aangeduid als een transactiedatabase of public ledger dat is gemaakt en wordt beheerd door een netwerk van computers/servers. De verschillende computers en/of servers die het netwerk van stroom voorzien, verifiëren om de beurt reeksen transacties en voegen deze toe aan de database, die blokken worden genoemd. Deze ‘blokken’ van transacties zijn wiskundig aan elkaar gekoppeld op een manier die op een ketting lijkt, vandaar de naam blockchain. Eenmaal opgeslagen in de database zijn deze transacties permanent en onomkeerbaar.
Mogelijke toepassingen:
- Verkiezingen
Het uitbrengen van een stem is erg fraudegevoelig. Blockchain kan de veiligheid en transparantie van een online verkiezingsplatform garanderen, evenals de wiskundige nauwkeurigheid van de tellingen. De startup Follow My Vote stelt dit als een doel en verzamelt er geld voor. De naam verwijst naar de optie voor de kiezer om te volgen en controleer het pad van zijn of haar stem naar de stembus. “De blockchain-technologie garandeert dat de stembus niet kan worden gehackt”, zegt het bedrijf.
- Gezondheidszorg
Het beroemde MIT werkt aan MedRec, een nieuw gedecentraliseerd gegevenssysteem voor elektronische medische dossiers. Deze worden nu vaak verspreid onder huisartsen, ziekenhuizen en klinische laboratoria. Door blockchain kan een medisch bestand op verschillende locaties worden gelezen en bijgewerkt, met een duidelijke indicatie van wie welke informatie toevoegt. De patiënt kan kiezen met wie hij welke gegevens deelt.
- Energie
Degenen die zelf opgewekte energie terug naar het elektriciteitsnet willen brengen, kunnen dit doen dankzij blockchain zonder tussenkomst van een energieleverancier. Bovendien kunnen eigenaren van bijvoorbeeld zonnepanelen onafhankelijk van het bestaande systeem hun eigen micronets opzetten. Brooklyn MICROGRID een project in Brooklyn. De mensen bepalen daar hun eigen prijs, zonder commissies of inmenging van bovenaf.
- Financiële steun goede doelen
Financiële steun voor arme landen komt niet altijd in goede handen. In 2012 schatte de toenmalige secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, dat maar liefst 30 procent van het geld voor ontwikkelingshulp verloren ging aan corruptie. De VN heeft nu verschillende projecten uitgevoerd om dit probleem met blockchain-systemen op te lossen. Vorig jaar ontvingen Syrische vluchtelingen in Jordanië financiële compensatie in de vorm van cryptomunten. In de supermarkt moesten ze hun ogen laten scannen om hun identiteit te controleren en vervolgens werd het uitgegeven bedrag afgetrokken van hun uitkering. Een besparing voor de VN in transactiekosten en een goed wapen in de strijd tegen fraude.