Home » Menstruatieverlof: toch maar beter niet

Menstruatieverlof: toch maar beter niet

Menstruatieverlof: toch maar beter niet

18 mei 2022

In Spanje wil men vrouwen met pijnlijke maandstonden maandelijks 3 tot 5 dagen extra verlof geven. Het voorstel is nog niet tot in detail uitgewerkt maar over het principe is men het eens. Wij geloven dat menige vrouw dit een bijzonder goed idee vindt maar wij, als Liberale Vrouwen, hebben onze reservaties.

Wij grijpen daarvoor terug naar één van onze standpunten, uit de jaren ’80, inzake ouderschapsverlof voor vrouwen. In 1984 liggen er een aantal wetsvoorstellen en een wetsontwerp van de ministers Hansenne en Dehaene voor inzake verschillende mogelijkheden van loopbaanonderbreking. Het standpunt dat de Liberale Vrouwen innemen zou in 2022 als controversieel worden gezien maar we moeten dit zien tegen de economische realiteit van de jaren ’80. Er was crisis en er waren hoge werkloosheidscijfers. Alle middelen waren goed om de vrouwen uit de arbeidsmarkt te weren zodat mannen terug makkelijker een job konden vinden. Op een bepaald moment gingen zelfs stemmen op om vrouwen, die hun job verloren, niet langer een werkloosheidsuitkering te geven. De Liberale Vrouwen vonden het geen goed idee om ouderschapsverlof enkel aan vrouwen toe te kennen.

“De Liberale vrouwen stellen voor de elke werknemer – zowel vader als moeder – het recht heeft de loopbaan te onderbreken teneinde kinderen te kunnen opvoeden voor een periode overeen te komen tussen werkgever en werknemer […] De Liberale Vrouwen zijn de mening toegedaan dat aan ouderschapsverlof geen enkele vergoeding mag worden verbonden. Om het even welke vergoeding kan beschouwd worden als een verkapte sociaal pedagogische toelage, iets waartegen de Liberale Vrouwen steeds standpunt hebben ingenomen. Een opvoedingsvergoeding toekennen druist immers lijnrecht in tegen de emancipatie van de vrouw. Deze vergoeding kan de opvoeding van de kinderen reduceren tot uitsluitend een vrouwentaak. Zij kan en zal ook de toegangskansen van vrouwen tot de arbeidsmarkt bemoeilijken. De financiële weerslag dient niet onderschat te worden.”

Economisch gezien kan een recht op menstruatieverlof dezelfde problemen geven. Wanneer een werkgever moet kiezen tussen 2 gelijkwaardige kandidaten en bij één van de twee bestaat de kans dat ze elke maand (ongewild) 3 dagen out is, is de keuze snel gemaakt. Bovendien kunnen deze rechten, enkel toegekend op basis van biologische verschillen, aanleiding geven tot misogynie, afgunst en discriminatie.

“Wij voorzien hier een aantal problemen qua privacy en recht op bescherming van medische gegevens.”

Bovendien is een normale menstruatie geen ziekte. De meeste vrouwen kunnen normaal functioneren tijdens de periode van hun maandstonden. Hoe gaat de werkgever controleren of de vrouw in kwestie last heeft van pijnlijke maandstonden of gewoon haar recht op menstruatieverlof wil laten gelden? Wij voorzien hier een aantal problemen qua privacy en recht op bescherming van medische gegevens.

Wij ontkennen niet dat er zijn vrouwen die bijzonder pijnlijke maandstonden hebben. Vaak zijn deze het gevolg van een onderliggend probleem zoals endometriose en zijn deze dus wel het gevolg van een ziekte. Wij menen dat vrouwen met pijnlijke maandstonden meer geholpen zijn met onderzoek naar endometriose en de erkenning van endometriose als chronische ziekte waardoor zij, indien zij zich in de situatie bevinden dat zij niet fit genoeg zijn om te gaan werken, kunnen thuisblijven wegens ziekte. Momenteel is het immers zo dat endometriose vaak veel te laat vastgesteld wordt omdat het probleem niet altijd herkend wordt. Nochtans zijn er vrouwen met endometriose die geholpen zijn met de juiste medicatie eens vastgesteld wordt dat ze hieraan leiden. Een vastgesteld recht op maandelijks menstruatieverlof zal er voor zorgen dat deze vrouwen minder snel een arts contacteren, als de pijn te erg is, kunnen ze immers thuis blijven.

Wij ijveren voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen, maar tevens voor een gelijkwaardige behandeling. Vrouwen meer rechten geven op basis van hun biologische kenmerken bemoeilijkt een gelijkwaardige behandeling en verzwakt de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt. Normale maandstonden mogen daarenboven niet gezien worden als ziekte, pijnlijke maandstonden door een onderliggend probleem zijn dat wel en verdienen dringend erkenning en herkenning.